Italija: Izlet v Cinque Terre

Cinque Terre postaja v zadnjih letih ena najbolj priljubljenih destinacij za izlete in kratka potovanja. Zagotovo ste že na Instagramu zasledili kakšno fotografijo pisanih hišic na obali, ki v živo izgledajo vsaj tako lepo ali pa celo še lepše. Cinque Terre je skupno ime za pet majhnih mestec, ki si od juga proti severu sledijo v naslednjem vrstnem redu: 
Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza in Monterosso.

Mesteca sem obiskala v drugi polovici meseca avgusta, kar je v Italiji sicer še prava poletna sezona in menim, da je prav to bil razlog za precejšnjo gnečo v nekaterih delih določenih mestec. Sama bi rekla, da je vse skupaj že kar na meji prevelike obljudenosti. Verjetno je situacija veliko bolj prijetna spomladi ali jeseni, čeprav takrat morda ni najbolj primeren čas za kopanje v morju.

Sedaj bom z vami delila nekaj nasvetov za obisk Cinque Terre...

#1 Izlet si planiraj že doma, da vmes ne izgubljaš dragocenega časa za sprotno planiranje
Cinque Terre je torej del pokrajine, sestavljene iz petih mestec oz. vasi, ki so del Cinque Terre nacionalnega parka in Unescove dediščine. Predlagam, da se najprej odločiš v katerem mestecu želiš bivati v času obiska. Jaz sem se odločila za bivanje v naselju Levante, ki sicer ni del Cinque Terre, ampak je oddaljen le pet minut vožnje z vlakom. Menim, da je tukaj veliko lažje najti ugodnejšo rešitev za bivanje. Druga možnost za bivanje je tudi kraj Porto Venere.
Med mesteci si urejene tudi pohodniške poti, zato se lahko odločiš za malo bolj rekreativni obisk tega območja. Ampak tudi v tem primeru ti svetujem, da bivaš na eni lokaciji in se odpraviš na dnevne pohode med mesteci, da ne nosiš s seboj vse prtljage.

#2 Določi si čas trajanja obiska Cinque Terre
Priporočam, da tukaj ostaneš vsaj dve noči, oziroma štiri, če želiš kakšen dan nameniti tudi poležavanju na plaži in počitku.

#3 Potuj z vlakom
Priporočam, da svoje vozilo pustiš kar pri apartmaju, hotelu oz. kjerkoli se odločiš za bivanje. Med mesti pa nujno potuj z vlakom. Čas potovanja med posameznimi Cinque Terre mesteci je 4-6 minut. Najbolj se splača kupiti od eno dnevne do tridnevno karto (16-41 EUR), ki omogoča neomejeno število voženj med kraji Levanto - Monterosso - Vernazza - Corniglia - Manarola - Riomaggiore - La Spezia. Karto za vlak lahko kupiš na kateri izmed omenjenih postaj.

V nadaljevanju bom po vrsti opisala vseh pet mestec, kot si sledijo od juga proti severu...

Riomaggiore je mestece z eno glavno ulico, majhnim pristaniščem, plažo, cerkvijo in veliko restavracijami. Ponudba hrane je resnično pestra in se je kar težko odločiti samo za eno stvar. Jaz sem se odločila, da preizkusim miks morskih sadežev - sam si izbereš katere morske sadeže in zelenjavo želiš, ter v kakšni količini. Bilo je... mmm, odlično!Manarola je ponovno mestece z eno ulico in majhnim pristaniščem, kjer pa se je možno tudi kopati. Večina popularnih slik iz območja Cinque Terre je posnetih tukaj, saj je na voljo nekaj razglednih točk od koder lahko vidimo celotno mestece.


Corniglia je moje najljubše mestece v sklopu Cinque Terre. Na poti do mesta moraš prehoditi 365 stopnic (kot je dni v letu), ampak na vrhu te pričakajo nore razgledne točke, najlepše mestece z ozkimi ulicami, hudo ponudbo sladoleda in ostalih dobrot. Priporočam, da s seboj vzameš tudi kopalke in brisačo, ter se po še nekaj stopnicah odpraviš do morja. Tukaj ne pričakuj peščene plaže, ampak kopanje poteka kar na območju klifa. Mislim, da je tole moja najboljša lokacija za kopanje, morda ravno zato, ker iz čudovitega mesteca po nekaj stopnicah prideš do modro-zelenega morja, pa še tuš je na voljo (juhu zame!).


Vernazza je eno izmed mestec, ki se zraven Manarole pogosto znajde na Instagram slikah in je nekakšen simbol za Cinque Terre. Je izjemno fotogenično mesto, prav zaradi vseh barvnih stavb. V mestu najdeš celo grad, cerkev, osrednji trg, in majhno plažo, ki pa je bila v času mojega obiska (pre) polna. Priporočam, da se odpraviš kakšnih 100m naprej po pomolu in si svojo lokacijo za sončenje in kopanje poiščeš med skalami (odlična lokacija za skoke v vodo). V Vernazzi sem jedla tudi najboljše obložene kruhke. Ker žal ni več sezona fig (ta s figami in pršutom je na sliki izgledal res njami) sem poskusila dva različna kruhka: enega s kremnim sirom in pršutom in drugega s kremnim sirom, bazilikinim pestom in parmezanom. In... ne morem se odločiti kateri je boljši! Sicer nisem pojedla obeh na enkrat, ampak sem samo zaradi tega lokala Vernazzo obiskala dva krat.
Monterosso je največje mesto v sklopu Cinque Terre in me je najmanj navdušilo. Ima velik ulic, po njih vozijo celo avtomobili (v ostalih mestecih je promet prepovedan, oz. niti niso dostopna). Je ravninsko mesto in ni postavljeno na hribu ali klifu, kot ostala. Ima zelo dolgo peščeno plažo (na tej plaži sem videla verjetno največ ljudi na plaži do sedaj), veliko hotelov, promenado itd.1 komentar

  1. Čudovite slike, sanjalo se mi ni, da pišeš tudi o potovanjih. Krasno!

    OdgovoriIzbriši