Kako ugodno potovati po Evropi?

Gent, Belgija

Večkrat dobivam vprašanja, kot so: ''A mi lahko pomagaš pri rezervaciji letalske karte?'', ''Kako si naj organiziram kak fajn izlet po Evropi?'' Zato sem se odločila, da pripravim objavo, v kateri bom prestavila, kako se sama odločam za krajša potovanja po Evropi in kako pripravim izlet.
Vse, kar bom zapisala so izključno moje izkušnje in mnjenja in ni nujno, da vedno držijo. Sama nikoli ne potujem preko turističnih agencij, ampak vse organiziram sama.

Prvič sem se v tej vlogi preizkusila, ko sem bila stara 20 let in sem se odločila, da si želim v London. Ampak kje začeti, kako, kdaj in podobna vprašanja sem si postavljala, saj nisem imela popolnoma nobenih izkušenj z rezervacijami kart, hotelov, prevozov. Takrat sem si veliko pomagala s forumi, kjer sem prebirala razne izkušnje o tem, kako rezervirati karte in kako se znajti v večjih mestih. In začela se je organizacija...
V naslednjih letih sem pridobila vedno več dragocenih izkušenj v povezavi z iskanjem letalskih kart, prenočišč, prevozov, prehrane in ostalih dogodivščin na potovanjih.

Za kratek izlet po Evropi se navadno ne odločim načrtno (da bi želela potovati na določen termin), ampak na odločitev pogosto vpliva cena letalskih kart, trenutna želja po potovanju ali kakšna posebna priložnost. Do sedaj sem se vedno držala naslednjega vrstnega reda:
1. Rezervacija letalskih kart
2. Izbira in rezervacija prenočišča
3. Plan potovanja

V primeru, da nimamo načrtovanega termina potovanja, se resnično splača spremljati spletno stran nizkocenovne letalske družbe Ryanair (z njimi sem letela največ krat), ki ponuja največ nizkocenovnih povezav po Evropi. Pogosto imajo akcije, kjer je možno dobiti letalsko vozovnico že pod 10EUR. Ko pa imamo vsaj okvirno izbran termin, kdaj bi želeli na kratko potovanje, in želimo dobiti res ugodno vozovnico, se splača spletne strani nizkocenovnih ponudnikov spremljati že dva meseca prej. V kolikor do dva meseca prej ni bilo kakšne special ponudbe, in je morda na voljo vseeno dobra cena, se vozovnico splača že rezervirati, saj ni veliko verjetnosti, da bo cena še padla (oz. moramo imeti res srečo, da v zadnjem trenutku dobiš ugodno vozovnico).
In kaj pomeni ugodna letalska vozovnica?
To je čisto subjektivna odločitev vsakega posameznika in je veliko odvisna tudi od destinacije in termina. Sama pa za povratno vozovnico še nisem plačala več kot 40EUR. Npr. letos sem letela iz Trsta v Valencijo in nazaj za 18EUR. Ugodno, kajne? 

Naslednji korak je rezervacija prenočišča. Navadno se tega lotim 3 tedne pred odhodom. Rezervacije vedno opravljam preko spletnih portalov Airbnb in Booking. Tudi tukaj si postavim omejitve glede ocene prenočišča, cene in lokacije.
Približno en teden pred odhodom pa si uredim tudi prevoz do letališča. Imam to srečo, da imava s fantom podjetje Na cilj / Prevoz potnikov, tako, da vedno pridem na letališče pravi čas. V kolikor boste potrebovali kak prevoz, bova zelo vesela vašega povpraševanja. 
V zadnjih dneh pred odhodom se ponavadi lotim še priprave okvirnega plana potovanja: kaj si želim pogledati, kam iti na zajtrk, javni prevoz po mestu in podobno.

Nato pa sledi odhod...

Haag, Nizozemska
Valencija, Španija
Valencija, Španija

1 komentar

  1. Ful super nasveti in mislim, da jih bom upoštevala pri naslednjem načrtovanju, ko si finančno malo opomorem :P hehe, vidim, da si uživala, fotke so namreč nore :D

    OdgovoriIzbriši